Vloeichappen

Anhydriet versus cement: de juiste keuze

Anhydriet of cement?

Zowel anhydriet vloeichape als cementgebonden vloeichape zorgen voor een sterke en duurzame ondervloer met een uitstekende warmtegeleiding. Maar een anhydriet vloeichape kun je dunner leggen én hij is milieuvriendelijker. Beschrijf ons je specifieke vereisten en krijg professioneel advies om de beste keuze te maken.

Offerteaanvraag

Anhydriet vloeichape (Knauf)

Anhydriet vloeichape is een zelfnivellerende vloerspecie die bestaat uit anhydrietbindmiddel, fijne toeslagmaterialen en additieven. Dankzij zijn vloeibare consistentie, kan de vloer zich gelijkmatig verspreiden en vlak uitharden zonder dat er extra nivellering nodig is. De typische eigenschappen van anhydriet vloeichape zorgen voor interessante voordelen :

 • Zelfnivellerend:
  Anhydriet vloeichape verspreidt zich gelijkmatig en vormt een glad oppervlak zonder dat er extra nivellering nodig is. Dit bespaart tijd en moeite tijdens de installatie.
 • Dunner plaatsen:
  Cementgebonden of anhydriet vloeichape droogt volgens het ritme van 1 centimeter per week. Omdat een anhydriet vloeichape maar 3 centimeter dik is, kun je na drie weken de noodzakelijke primer aanbrengen. Een cementgebonden vloeichape is 5 centimeter en heeft dus twee weken langer droogtijd nodig. Al kun je wel al na 4 dagen beginnen te tegelen.
 • Sterkte en duurzaamheid:
  Anhydriet vloeichape biedt uitstekende sterkte en duurzaamheid. Het is bestand tegen slijtage, scheuren en andere vormen van beschadiging, waardoor het een langdurige en betrouwbare vloeroplossing biedt.
 • Warmtegeleiding:
  Anhydriet vloeichape heeft een uitstekende warmtegeleiding, waardoor het ideaal is voor vloeren in combinatie met vloerverwarmingssystemen. Het zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van warmte, wat resulteert in een comfortabele en energiezuinige omgeving.
 • Milieuvriendelijk:
  Anhydriet vloeichape is gemaakt van natuurlijke materialen en heeft een lage CO2-uitstoot tijdens de productie. Het draagt bij aan een milieuvriendelijke vloeroplossing.
Zelfnivellerend

Ja

Na 3 weken verder werken

Anhydriet vloeichape kun je tot 3 cm dun leggen

Sterkte en duurzaamheid

Uitstekend

Warmtegeleiding

Uitstekend

Milieuvriendelijk

ja

Cement vloeichape (Weber)

Cementgebonden vloeichape, ook wel bekend als traditionele vloerspecie, wordt geproduceerd door het mengen van cement, fijne toeslagmaterialen, water en additieven. Het heeft een vergelijkbare vloeibare consistentie als anhydriet vloeichape, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. Laten we eens kijken naar de eigenschappen en voordelen van cementgebonden vloeichape:

 • Zelfnivellerend:
  Net als anhydriet vloeichape is cementgebonden vloeichape zelfnivellerend, waardoor het eenvoudig kan worden geïnstalleerd zonder extra nivellering.
 • Meteen gebruiksklaar:
  Op een cementgebonden vloeichape kun je rechtstreeks tegelen. Dat is anders dan bij een anhydriet vloeichape. Want daarop moet je eerste een primer aanbrengen omdat het anhydriet-mengsels anders te veel vocht uit de tegellijm zou onttrekken.
 • Sterkte en duurzaamheid:
  Cementgebonden vloeichape biedt goede sterkte en duurzaamheid. Het is bestand tegen slijtage en biedt een solide basis voor vloerafwerkingen.
 • Warmtegeleiding:
  Cementgebonden vloeichape heeft een goede warmtegeleiding, waardoor het geschikt is voor gebruik met vloerverwarmingssystemen.
Zelfnivellerend

Ja

Al na 4 dagen tegelen

Op cementgebonden vloeichape kun je veel sneller dan op anhydriet vloeichape verder werken

Sterkte en duurzaamheid

Uitstekend

Warmtegeleiding

Uitstekend

Minder milieuvriendelijk dan anhydriet

ja

Belangrijkste verschillen tussen anhydriet vloeichape en cementgebonden vloeichape

Droogtijd:
Anhydriet vloeichape heeft over het algemeen een snellere droogtijd dan cementgebonden vloeichape.

Sterkte en duurzaamheid:
Anhydriet vloeichape biedt over het algemeen een betere sterkte en duurzaamheid dan cementgebonden vloeichape.

Warmtegeleiding:
Anhydriet vloeichape en cementgebonden vloeichape hebben over het algemeen een gelijkwaardige warmtegeleiding.

Milieuvriendelijkheid:
Anhydriet vloeichape is milieuvriendelijker dan cementgebonden vloeichape vanwege de lagere CO2-uitstoot tijdens de productie.