Thermische isolatie

EPS versus PUR: de juiste keuze

Thermische en akoestische isolatie: het belang van EPS en PUR

Thermische en akoestische isolatie speelt een cruciale rol bij het creëren van een comfortabele en energiezuinige leefomgeving. In deze gids ontdek je het belang van isolatie en de verschillen tussen twee veelgebruikte materialen: EPS en PUR.

Offerteaanvraag

Wat is Thermische en Akoestische Isolatie?

Thermische isolatie is het vermogen van een materiaal om warmte vast te houden en warmteoverdracht te voorkomen. Het helpt de temperatuur in een ruimte te reguleren en zorgt voor een efficiëntere energieconsumptie. Akoestische isolatie, aan de andere kant, richt zich op het verminderen van geluidsoverdracht tussen ruimtes, waardoor een rustigere en comfortabelere leefomgeving ontstaat.

EPS (geëxpandeerd polystyreen)

EPS is een veelgebruikt isolatiemateriaal met uitstekende thermische eigenschappen. Het bestaat uit kleine bolletjes van geëxpandeerd polystyreen, ook wel bekend als piepschuim. EPS is lichtgewicht, recyclebaar en biedt goede warmtebehoudende eigenschappen, waardoor het een ideale keuze is voor thermische isolatie in verschillende bouwprojecten.

 • Materiaal:
  EPS is een lichtgewicht isolatiemateriaal dat bestaat uit kleine bolletjes van geëxpandeerd polystyreen, ook wel bekend als piepschuim.
 • Thermische Isolatie:
  EPS heeft een goede thermische isolatiewaarde en biedt uitstekende warmtebehoudende eigenschappen.
 • Milieuvriendelijkheid:
  EPS is een recyclebaar materiaal en heeft een lage milieubelasting tijdens de productie.

PUR (polyurethaan)

PUR is een veelgebruikt isolatiemateriaal dat zich onderscheidt door zijn hoge thermische isolatiewaarde. Het wordt gevormd door het mengen van twee componenten, isocyanaat en polyol. PUR biedt uitstekende warmte-isolatie en is geschikt voor projecten die een hoog niveau van thermische isolatie vereisen. Het is een waardevolle keuze voor energiezuinige en comfortabele leefomgevingen.

 • Materiaal:
  PUR is een isolatiemateriaal dat wordt gevormd door het mengen van twee componenten, isocyanaat en polyol.
 • Thermische Isolatie:
  PUR heeft een hogere thermische isolatiewaarde dan EPS en biedt daardoor een betere warmte-isolatie.
 • Milieuvriendelijkheid:
  PUR heeft een hogere milieubelasting dan EPS, maar het is nog steeds recyclebaar en kan worden hergebruikt.

Het belang van isolatie

Thermische en akoestische isolatie bieden talloze voordelen voor woningen, kantoren en andere gebouwen:

Energie-efficiëntie:
Goede thermische isolatie vermindert het energieverbruik voor verwarming en koeling, wat leidt tot lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk.

Comfort:
Isolatie zorgt voor een constante temperatuur in de ruimte en voorkomt koudebruggen, wat bijdraagt aan het comfort van de bewoners.

Geluidsisolatie:
Akoestische isolatie voorkomt geluidsoverdracht tussen kamers, waardoor een rustige en ontspannen leefomgeving wordt gecreëerd.

Condensatiebeheersing:
Isolatie helpt het risico op vochtproblemen en condensatie te verminderen, wat de levensduur van het gebouw ten goede komt.